Biografie

Jana Suilen (1984) begon op tienjarige leeftijd met hoorn spelen. De mooie klank van de hoorn sprak haar meteen erg aan. Zij was gedreven dit bijzondere instrument helemaal te beheersen. Dit was een van de redenen om te gaan studeren bij Herman Jeurissen aan de conservatoria van Tilburg en Den Haag. Zij behaalde daar respectievelijk haar bachelor- en master diploma.
Na haar studie in Nederland, studeerde Jana nog anderhalf jaar in Duitsland aan de ‘Hochschule für Musik und Theater’ te Hannover, bij professor Markus Maskuniitty. Deze studie rondde zij begin 2011 met zeer goed resultaat af. Voor deze studie in het buitenland ontving zij een studiebeurs van het Engbertha Loman Fonds en het Fonds Jong Talent, twee CultuurFondsen op Naam van het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Naast haar studie volgde Jana diverse masterclasses bij verschillende gerenommeerde hoornisten o.a. Peter Damm, Jacob Slagter, Radovan Vlatkovich, Frøydis Ree Wekre en Jasper de Waal.
Jana remplaceerde regelmatig in verschillende professionele orkesten, waaronder het Nederlands Symfonie Orkest, Holland Symfonia, het Gelders Orkest, het Brabants Orkest en het Residentie Orkest. Ook speelde zij meerdere malen mee in het Nationaal Jeugd Orkest en maakte zij deel uit van het JongNBE. Op het moment speelt zij als hoorniste in het Zeeuws Orkest.
Naast het spelen in orkesten is ook het maken van kamermuziek een van Jana’s passies. Zij speelde in verschillende blaaskwintetten, maar ook in allerlei andere denkbare samenstellingen, met strijkers, blazers, zang en piano.
Jana is gediplomeerd hoorndocent. Ze geeft haar ervaringen en plezier in het hoornspelen graag door aan anderen. Op deze website is informatie te vinden over de hoornlessen die zij geeft.